Medlem av Norgeseliten logo

Spare strøm: Dette er våre beste tips

Vil du bruke mindre strøm over tid? Med en elektriker fra Norgeseliten på laget vil du merke forskjell på strømregningen.

Profesjonelle elektrikere smiler til hverandre i elektrisk rom

Du kan gjøre mye for å redusere ditt eget strømforbruk, men løsningene som virkelig monner får du med bistand fra profesjonelle elektrikere.

 

Nordmenn bruker mye strøm. I en vanlig enebolig går så mye som 55 prosent av strømmen til oppvarming*. Resten går til varmtvann og elektriske apparater i hjemmet.

Trenger du hjelp til å redusere strømforbruket? Dette er tiltakene som lønner seg på sikt – og som skaper et bedre inneklima.

Visste du at: Norske husholdninger har verdens høyeste strømforbruk, sammen med blant andre Qatar og Saudi-Arabia? Det er blant annet fordi Norge, i motsetning til en del andre land, bruker elektrisitet til å varme opp boligen. Kilde: Enova.

 

Hva er ENØK?

ENØK (energiøkonomisering) er begrepet vi bruker om ting vi kan gjøre for å utnytte energien bedre hjemme, og hva man kan spare på det. Poenget er ikke bare å bruke så lite strøm som mulig – men også så økonomisk som mulig.

 

Start med smart oppvarming

Et av de mest effektive ENØK-tiltakene er montering av styringsenheter som justerer den elektriske oppvarmingen i boligen din. Ved å installere termostater eller sentrale varmestyringssystem kan energibehovet til oppvarming reduseres med om lag 25 prosent**.

Nedenfor kan du lese mer om løsningene:

Smart termostat

Med en smart termostat kan varmen justeres etter behov, slik at du slipper å bruke penger på oppvarming når ingen er hjemme. Termostaten måler temperaturen i rommet og i gulvet –og justerer varmen deretter. Termostaten kobles til kabler i gulvet eller til en styringsenhet for radiatorer og varmeovner.

Gode grunner til å velge en smart termostat:

 • Funksjoner for økt energieffektivitet
 • Kan betjenes med smarttelefon og nettbrett
 • Innstilling av makstemperatur for å hindre unødig strømforbruk
 • Enkel installasjon – enda enklere å bruke

 

mTouch Home-serien fra CTM Lyng med dimmer, termostat, sparebryter og digitalt koblingsur i sort utførelse montert på grå vegg.

Termostater med dag og nattsenking kan spare deg for oppvarmingskostnader. Denne mTouch Home-serien fra CTM Lyng består av dimmer, termostat, sparebryter og digitalt koblingsur.

 

Smart Google-termostat med stemmestyring illustrert med tekst-bobler på moderne baderom.

Denne smarte alt-i-ett-termostaten fra Micro Matic har både WiFi og stemmestyring.

 

Sentral varmestyring

Hvis du har flere varmekilder og mer enn to rom er et app-basert sentralstyringssystem en god løsning. Sentralstyring av varme innebærer at du kan betjene alle varmesoner fra ett og samme sted. Dette er et trådløst, skybasert system som gjør at du kan justere temperaturen fra smarttelefon og nettbrett.

Gode grunner til å velge sentral varmestyring:

 • Styrer temperaturen i hjemmet etter behov
 • Varmeovner, varmepumpe og varmekabler kan styres sammen
 • Systemet er automatisert, krever sjelden innstillinger etter installasjon
 • Stor signalrekkevidde
 • Skybasert og styres med app

Visste du at: For hver grad du senker temperaturen, sparer du om lag fem prosent av strømforbruket til oppvarming*. En vanlig familie kan spare en fjerdedel av oppvarmingskostnadene sine ved senke temperaturen når ingen er hjemme.

 

Produser din egen strøm

Du kan senke strømutgiftene dine betraktelig ved å investere i et solcelleanlegg. Solenergi er et ENØK-tiltak som produserer miljøvennlig strøm og reduserer strømregningen. Som eier av et solcelleanlegg har du ditt eget kraftanlegg på taket.

Gode grunner til å velge solcelleanlegg:

 • Du får ENOVA-støtte når du begynner å produsere din egen elektrisitet
 • Solenergi produserer kortreist og fornybar energi
 • Norge har gunstige forhold for solenergi
 • Solceller er relativt enkelt å installere

Er du nysgjerrig på hvor mye solceller vil koste deg? På Soleliten kan du søke opp adressen din for å se hvor mange paneler du har plass til – og hvor mye det kan komme til å koste.

 

mannlig elektriker monterer solcellepanel på et stort tak.

Vurderer du å installere solcellepanel på taket, men er usikker på hvor du skal begynne, hva du skal velge eller om eiendommen din egner seg? Det kan elektrikeren hjelpe deg med.

 

Vil du sette i gang med strømsparingen allerede nå?
Her finner du tips til enkle og effektive grep du kan gjøre selv.

Smart, strømsparende belysning

En av de mange fordelene med smarthus er at løsningene kan hjelpe deg med strømsparing. Dette er våre beste tips til deg som vil oppgradere belysningen ute og inne.

Du kan spare mye ved at lysene ikke står på til alle døgnets tider. Med fotoceller, ur og bevegelsessensorer kan energiforbruket på belysning reduseres med mer enn 50 prosent**.

Bevegelsessensor (inne og ute)

En bevegelsessensor tenner en eller flere lamper når den registrerer bevegelse. Dette er en praktisk løsning utendørs for å lyse opp gårdsplass og inngangsdører, men den kan også brukes innendørs. Bevegelsessensoren tenner lyset når det er mørkt og når den oppfatter bevegelse innenfor sin sone. Når området er forlatt, slukkes lyset etter innstilt tid.

Astrour (ute)

Denne løsningen finnes i mange smarthus – men fungerer i alle typer boliger. Med et astrour tennes utelyset etter lokal solnedgang og slukkes ved soloppgang etter angitt by, eller lengde- og breddegrad. Uret erstatter lysbryteren uten at du må trekke en eneste ny kabel. Ønsker du å spare enda mer strøm, kan lyset slukkes automatisk i en periode på natten.

 

Smarte plugger og stikkontakter

Smartplugger og smarte stikkontakter forteller deg hvor mye strøm tilkoblede lyskilder, varmekilder og andre elektriske apparater bruker til enhver tid. Det gjør det enklere å se hvilke apparater man skal unngå å bruke når strømprisen er på sitt høyeste.